Prezenta masiva din Chisinau la Congresul AGIRo şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare


Intreg personalul ministerului educatiei de la Chisinau va fi prezent la Congresul Invatatorilor din Romania şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare ce se va desfasura la Constanta in perioada  27-31 august, anunta Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania. În 18 şi 19 august preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România – Viorel Dolha a fost primit la sediul Guvernului Republicii Moldova de către Domnul Viceprim-Ministru Ion Negrei, Domnul Ministru al Educaţiei, Leonid Bujor, Viceministrul Educaţiei, Tatiana Potîng, alţi oficiali din Ministerul Educaţiei din Chişinău.

Acesta a fost însoţit de dna. prof. dr. Mariana Marin - iniţiatoarea înregistrării la Chişinău a “Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România-filiala Republica Moldova”. Au fost primiţi şi la Ministerul Justiţiei din Chişinău unde au primit acordul de înregistrare şi au fost discutate amănuntele finalizării acestei proceduri.

Cu acest prilej înalţii oficiali de la Chişinău au fost invitaţi la Al XXXI-lea Congres al AGIRo şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare în perioada 27-31 august 2010 - congres aniversar fiindcă în urmă cu exact 100 de ani tot la Constanţa avea loc congresul AGIRo din 1910. Deschiderea lucrărilor congresului va avea loc la Teatrul Oleg Danovski din Constanţa în 28 august ora 10, în celelalte zile congresul desfăşurându-se în Eforie Sud cu sprijinul determinant al Asociaţiei Învăţătorilor şi Institutorilor Constănţeni, al ISJ Constanţa, al CCD Constanţa, al universităţilor constănţene, al autorităţilor locale, beneficiind de facilităţi importante făcute de hotelurile Măgura şi Bistriţa şi de generozitatea hotelului Vega din Mamaia.

Ministrul Educaţiei Republicii Moldova Leonid Bujor a acceptat invitaţia şi a desemnat delegaţia oficială în fruntea căreia va veni la congres. “Este o onoare deosebită pentru noi să avem ca oaspeţi mai tot staff-ul conducerii învăţământului de la Chişinău (pe lângă ministru vor fi prezenţi viceminiştri, directori de departamente, directorul Întreprinderii de Stat Mold-Didactica, directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, directorul Direcţiei de Învăţământ al Municipiului Chişinău, inspectori şcolari etc).
Acestora li se vor adăuga încă aproape 50 de cadre didactice din R.Moldova şi încă pe atâtea din alte 10 comunităţi româneşti de peste hotare. Domnul Ministru Bujor a reprogramat alte acţiuni şi chiar congresul cadrelor didactice din R.Moldova care ar fi urmat să se desfăşoare în aceeaşi perioadă. Îi mulţumim şi aceasta ne obligă să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor” a spus Viorel Dolha, Presedintele AGIRo.

Congresul va fi sprijinit, ca şi la alte ediţii, şi de Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi în plus îşi dă concursul în a reuşi fie present, ca oaspete la congres, cu un concert, pe Maestrul Tudor Gheorghe. Aceasta cu atât mai mult cu cât AGIRo vrea să sărbătorească în acest an, la sfârşit de august, pentru prima dată în şi România, Ziua “Limba noastră cea română” zi pentru care se solicita parlamentarilor romani cu suflet romanesc sa initieze o lege prin care aceasta sa fie sarbatorita official si in Romania la 31 august, ca si in Basarabia.

Autor: RGN press
Sursa: 
www.rgnpress.ro

Comentarii

Postări populare