VIZITA DE LUCRU LA PIATRA NEAMT

Trei Preşedinţi: Viorel Dolha - Preşedinte AGIRo, M. Marin - preşedinte AGIRo, R. Moldova si Gheorghe Amaicei - preşedinte  AGIRo Fililala Neamt

 La finele lunii ianuarie Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania, filiala Republica Moldova a fost gazduita de Filiala Neamt a AGIRo, la Casa Invatatorului. Vizita de lucru a avut ca scop intensificarea relatiilor de parteneriat intre AGIRo si filialele sale, planificarea proiectelor  pentru anul 2011,  precum si schimbul de experienta privind organizarea activitatii Asociatiei noastre.
Presedintele filialei Neamt - Gheorghe Amaicei ne-a primit cu multa generozitate, cu multa atentie.
Am fost dublu onorati, intrucat Domnul Presedinte al AGIRo - Viorel Dolha a venit tocmai de la Arad pentru a discuta si acorda consiliere in ceea ce priveste dezvoltarea Asociatiei.  Suntem profund impresionati si multumiti pentru gestul Dumnealui.
Suntem convinsi si asigurati de viitorul nostru comun, care va avea succese datorita celor planificate in comun.
In cadrul vizitei la Casa Invatatorului s-a organizat o masa rotundă la care s-au discutat probleme foarte importante precum ar fi corelarea programelor scolare, pertinenta acestora in raport cu manualele scolare. Surpriza mare a fost ca sa ne intalnim in cadrul acestei mese rotunde cu Profesorul Dan Agrigoroae, celebrul autor de manuale, auxiliare didactice pentru invatamantul primar, cel despre care cunoaste intreaga comunitatea de pedagogi din Republica  Moldova, bineinteles fiind cunoscut si apreciat de pedagogii din Romania.
Am discutat despre problemele comune ale cadrelor didactice din Romania si Republica Moldova precum incadrarea, sarcina didactica si problemele educatiei literar-artistice centrate pe competenta.
Gestul Asociatiei din judetul Neamt este unul deosebit. In cadrul acestei intalniri Domnul Presedinte Gheorghe Amaicei ne-a facut o donatie importanta de carte, care trece in subordinea Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania, filiala Republica  Moldova. Lotul de carte constituie materialele Domnului Profesor Dan Agrigoroae precum si alte carti destul de utile si importante pentru cadrele didactice descoperite in serviciul Anticariat.
Punctul culminant al acestei intalniri a fost Jurnalul de suflet al unei invatatoare. O invatatoare deosebita de la Scoala nr. 2  din Piatra Neamt, una dintre cele mai bune invatatoare - Anuta Chindea. Povestea despre eleva Jessy din Canada, de origine romana a impresionat pe toti participantii evenimentului.

La înălţime cu Domnul Viorel Dolha
Asteptam sa ni se mai povesteasca despre peregrinarile fascinante ale unei experiente inedite, cea legata de libertatea copiilor, despre dorinta de autoexprimare, despre aceea cat de liberi in gandire si fapte ar trebui sa fim noi, invatatorii, pentru ca sa facem fata copiilor nostri, inzestrati cu cea mai inalta capacitate de a explora lumea cu ochi limpezi. Povestirea Doamnei Anuta Chindea si azi imi revine in amintire, in special pentru dictia pe care o avea interlocutoarea, prin exprimarea fetei atat de duioase, sfatoase si plina de farmec. La un anumit moment mi-am dat seama cat de fericiti sunt acei copii, care o au pe colega Anuta Chindea ca invatatoare. O Zana bună, creativă şi plină de viaţă. Am rugat-o pe colega să ne lase povestirea în scris pentru eventualul număr al Revistei Învăţătorul Modern.
Cu telegondola
Călătoria cu telegondola deasupra oraşului Piatra Neamţ a fost însoţită de emoţii, mai ales dinspre Domnul Preşedinte Viorel Dolha, căci... aveam de a fi la înălţime. Sus în Vîrful Muntelui ...tot am promis:  a fi la înălţime în tot ce întreprinde Asociaţia Învăţătorilor!

Alături de Mioara Bârjoveanu, soţia regretatului Învăţător Romel Bârjoveanu


La cimitirul din Garcina
Amintirile despre Piatra Neamţ, de fapt, încep cu ceva foarte special... cu gandurile de regret pentru cel care nu mai este lângă noi - învăţătorul din Piatra Neamţ - Romel Bârjoveanu. O, Doamne, Piatra Neamţ este locul de la care am primit cămaşa de botez în România. Bunul nostru prieten, Romel nu mai este, dar visul de a-l mai vedea a rămas nestins. În zilele vizitei de la Piatra am plecat cu sufletul greu la Garcina, locul unde odihneste prietenul, tatăl, colegul  Romel Bârjoveanu. Slujba de pomenire m-a dus cu gândurile la tot ce a întreprins Domnul Romel pentru ceea ce facem azi. Recunosc, nu cred...nu cred că nu mai este, pentru că avem multe de făcut şi de a le raporta Bunului Învăţător, care şi-a lăsat amprenta prea adânc în tot ceea ce se numeşte învăţământul românesc. Gârcina, o aşezare pitorească în apropierea imediată a or. Piatra Neamţ, ne-a fascinat! Am înţeles imediat de ce colegul nostru a lăsat dorinţa sa de a se odihni aici, într-o localitate de oameni gospodari, cu casele alese pe o sprânceană, la poalele munţilor. Datoria sa de creştin, de om al cărţii şi plata pentru locul său de vecie, Romel a făcut-o prin monografia dedicată acestei localităţi - Gârcina, care din spusele Doamnei Mioara Bârjoveanu a fost împărţită tuturor sătenilor la înmormântarea Marelui Învăţător.
Spiritul Învăţătorului este păstrat cu multă sfinţenie la Casa Învăţătorului, unde un loc aparte este dedicat Marelui Învăţător  - Romel Bârjoveanu. Fiind în preajma panoului, unde sunt expuse fotografia si lucrările sale, nu am putut să mă abţin din reculegere şi amintitri ale învăţăturilor pe care le-am luat din prietenia cu Dumnealui. Foarte scurt, scumpul nostru, foarte scurt mi-a fost dat să ascult de poveţele Dumitale, dar le voi păstra cu sfinţenie toată viaţa.
Seara intalnirilor a culminat cu spectacolul de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, unde am luat o frumoasa lectie de viata prin spectacolul Romania 21.
Cu Directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamt

Vizita de lucru a urmat frumos printr-o zi încordată de planificare a activitatilor Asociatiei Generale a Invatatorilor. L-am ascultat cu atata atentie pe Domnul Presedinte Viorel Dolha, care impresioneaza de fiecare data prin inteligenta si competenta profesionala. Invitatia de a participa activ la viata Asociatiei si in special prin coparticiparea de editare a revistei electronice a Asociatiei este pentru noi o onoare si ne obligam sa o purtam cu responsabilitate.
Prin intermediul acestei publicatii, multumim din suflet pentru grija, atentia si generozitatea colegilor nostri din Piatra Neamt: Gheorghe Amaicei, Vasile Săilă, Dan Agrigoroae, Anuta Chindea si plecaciuni pentru tot ceea ce intreprinde in numele Asociatiei - Domnul Presedinte Viorel Dolha.

Comentarii

  1. Ma bucur pentru eforturile de consolidare a relatiilor pentru un succes comun. Sper sa se intample mai multe evenimente unde sa se implice mai activ si cadrele didactice din ambele state romanesti.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare